MODERNISERING

 

Ach wat gaan we er toch enorm op vooruit met al die nieuwe snufjes, die ons leven zogezegd aangenamer moeten maken. Alles moet snel gaan tegenwoordig, dus tracht men daar meestal elektronische handigheidjes voor te bedenken, die alles nog sneller zouden moeten doen verlopen. Schijn bedriegt natuurlijk, want de meeste van dit soort nieuwigheden dienen enkel en alleen om u, ja argeloze, op kosten te jagen.


Investeren moet u doen, aftrek postjes creëren, zo zie ik in navolging van postkantoren en supermarkten, nu ook de gewone plattelands bakker over gaan tot de aanschaf en het instaleren van elektronische deuren. Wat een horreur, die dingen gaan namelijk helemaal niet snel open, automatisch ja, maar snel? Nee u gaat binnen of buiten met vertraging, want deze deuren gaan pas open nadat u even halt houd. Terwijl je gewoon was met je brood of pateekes in de ene hand en met je andere hand reeds in de aanslag om de deur open te gooien,  om vervolgens in één sierlijke beweging weer op straat te staan.


Gedaan dus, even wachten, dan pas kun je het pand verlaten. Ook leuk als de boel per ongeluk in de fik gaat, het eerste wat dan meestal niet meer werkt zijn de elektronische deuren.
Een simpele stroom panne is echter reeds voldoende om u de in of uitgang van de bewuste winkel te verhinderen, leve de vooruitgang!


Ik weet niet hoe het er in uw dorp aan toe gaat, maar hier bij “ons” staat zo’n bakker propvol de zondag morgen, met als gevolg, dat als er ook maar iemand een vin verroert, die ellendige deuren telkens open en dicht gaan, zonder het doel  iemand binnen of buiten te laten. Geen probleem in de zomer , de betreffende bakker zet gewoon de deuren open en de stroom af, maar tijdens een  kille  winterdag is het toch niet zo aangenaam, wanneer er telkens een natte gure wind in je nek waait, terwijl je je tussen de andere verkleumde wachtenden  wurmt, je blik angstvallig op het elektronisch oog van de deur gericht. En wat kost die zooi aan elektriciteit? Gingen we het niet wat zuiniger aan doen met zijn allen? En de installatie van zo’n nieuw voorgeveltje heeft dat een effect op de broodprijs, de stijging van grondstoffen en productie kosten  noemt men dat dan waarschijnlijk..


Nu ik het toch over centen heb, kunnen we naadloos overschakelen op het elektronisch betalen, ook een nieuwigheidje dat allemaal veel meer tijd in beslag neemt, dan waarschijnlijk oorspronkelijk de intentie was. Het gaat toch allemaal veel sneller als je wat euro’s op de toonbank gooit(pleurt), met je gesneden wit reeds onder de arm, dan wanneer je nog die kaart moet zoeken, in dat  apparaatje frommelen, codes moet intikken, angstig over je schouder kijkend of niemand anders hier ongewenst zijn voordeel mee zou kunnen doen. Dan moet je wachten op het verlossende pieptoontje, waarna je dus pas kunt vertrekken. Voor de veiligheid luid het dan. Klopt volgens mij ook niet helemaal, want als slecht bedoelenden, mijn portemonaie in handen krijgen, met die paar rotcenten, komen ze van een kale kermis thuis, maar als een handige jongen uw bankkaartje te pakken krijgt, is uw volledige bankrekening al geplunderd, nog voor u zelfs maar in de gaten hebt dat u uw bankkaart kwijt bent. Ja modernisering je moet er wat voor over hebben. In een ver verleden werd ons geleerd dat het hoffelijk is, als je voor iemand , die zijn handen vol heeft even de deur open houd, en pas daarna zelf het pand betreed. Wat is daar mis mee? Een simpele goede daad, een klein bedankend knikje terug, meer is niet nodig. Heel anders gaat het er nu aan toe, terwijl je met je handen vol voor zo’n elektrische deur staat geld deze code immers niet meer, vandaar dat het nu geregeld voorkomt dat je gewoon opzij geramd word met je spullen, want voor wie gaat nu eigenlijk de deur open, voor hij die binnenkomt, of jij die naar buiten wil. Al dit soort kleine ergernissen maken dat het voor mij een ware helletocht word, om ‘s zondags morgens wat zoetigheid te gaan halen om de grauwe week toch wat feestelijk af te sluiten. Ouwe zeur zult u zeggen, en waarschijnlijk heeft u nog gelijk ook. Nee, niet alles was beter vroeger,maar sommige dingen nu eenmaal wel.

Hans

TERUG NAAR SCHRIJFSELS