HET RECHT OP DOMHEID

 

Wederom werd ik getroffen door een bericht in de media. Deze keer ging het over de zonnecentra. Er is blijkbaar reeds geruime tijd een wet van kracht, die stelt dat men onder de achttien jaar niet meer onder de zonnebank mag, dit om zogezegd de ( jeugdige ) mens tegen de gevaarlijke U.V. straling te beschermen. In het bewuste radio programma waren de reporters van dienst aan het testen in hoe verre de zonnecentra de wetgeving naleefden. Bij dit soort zaken rijzen bij mij telkens weer de zelfde vragen, waarom moet men van overheidswege zo nodig de goede burger tegen zichzelf beschermen, en hoe gaat men dit in godsnaam allemaal controleren. Mijns inziens heeft de goede burger namelijk recht op domheid. Als jij als jongere of oudere de behoefte hebt, om je tussen de wafelijzers van een zonnebank te laten roosteren, dan heb je daar het volste recht toe!

Door de vele mediacampagnes is het ondertussen toch wel duidelijk, dat overmatig blootgesteld worden aan hoge doses zonlicht, of het kunstmatig alternatief, de U.V. straling van de zonnebank, niet bepaald heilzaam is. En als je zo eens om je heen kijkt, en de (veelal) dames ziet, die zich hier reeds lange tijd aan bezondigd hebben, en die zelf denken dat een bruin kleurtje hun een zekere sexappeal geeft, terwijl hun huid er eerder uitziet als een oude boekentas, dan lijkt mij, dat men reeds genoeg gewaarschuwd is. Als je daar dan bovenop als een beetje verantwoordelijke ouder ook nog eens aan je puberende zoon of dochter uitlegt, dat ze zo al mooi genoeg zijn, en je er nog maar eens op hamert hoe gevaarlijk dit allemaal is, dan lijkt mij dat voldoende. Als men dan nog volhard, moet dat kunnen volgens mij. Zoals ik eerder zei , het recht op domheid.

Het gaat hier in dit geval over de achttien jarigen, maar wat als je nou net negentien bent, mag het dan wel, kan het dan ineens minder kwaad? En wat als je als achttien jarige zo’n zonnebank center niet binnenmag, na uiteraard eerst een grondige paspoort screening, waaruit blijkt dat je dus wel degelijk nog geen achttien bent?
Dan is er toch nog altijd wel ergens een tante Trudi, die zo’n zonnebank op zolder heeft staan, waar je meer dan welkom bent. Tante Trudi, die zelf ook al een velletje heeft waar menig Egyptische mummie jaloers op zou zijn. Hoe zou zij immers bezwaar kunnen hebben, want domheid moedigt andere domheid aan natuurlijk.

En wie gaat dit allemaal controleren? Word er weer een dienst in het leven geroepen, met een zwik controleurs, die waarschijnlijk betaald gaan worden door de uitbaters van de erkende zonnecentra en er dus ook weer belang bij hebben dat deze centra  blijven bestaan. Ik zou zeggen laat die mensen toch gerust, het is een tijdelijk fenomeen dat zich uiteindelijk vanzelf weer oplost, waarschijnlijk nog sneller zonder de bemoeienissen van overheidswege. En laat de mensen zich lekker bruin bakken, who cares, zo’n groot gedeelte van de wereld bevolking zal er niet uitsterven door die paar gebronsde lichamen. Waarom moet er van overheidswege zo nodig ingegrepen worden om de mensheid tegen zichzelf te beschermen? Hebben ze niks anders te doen misschien? Het is natuurlijk veel makkelijker om de domheid te  gaan controleren dan concrete problemen op te lossen, zoveel is wel duidelijk. 

Daarom zorgt men in de politiek dus ook voor al die honderden flut wetjes, over dit mag niet , en hier moet u eerst een berg formulieren voor invullen, die in een kast verdwijnen, en waar niemand ooit nog naar zal kijken. Deze dingen leiden ons dus handig af van de werkelijke problemen die zij niet opgelost krijgen. Iemand die bruin gebakken, op latere leeftijd een flinke melanoom ontwikkeld, en zijn droom om mooi te zijn ineen ziet storten, omdat hij er nu eerder uitziet als een bedorven paddenstoel, die kiest daar uiteindelijk zelf voor.
Maar als je bijvoorbeeld jarenlang arbeider bent in één of andere fabriek, die met sluiting bedreigd word, omdat de winst marges die ze eerst over jouw kromme rug behaald hebben, niet meer hoog genoeg zijn, en nu over de kromme ruggen van mensen in andere landen behaald dienen te worden, dan pas ben je een slachtoffer, en zou je de helpende hand van overheidswege kunnen gebruiken. Daar gaat mijn bezorgdheid naar uit.

We leven zogezegd in moderne tijden, maar als je eens terug kijkt in de geschiedenis is het allemaal nog niet zo veel veranderd, voor de tv. kijkende medemens, zou ik zeggen, steek vanavond de film “Daens” maar eens in de D.V.D. speler, dan begrijp je wel wat ik bedoel. “Ja, en wat doe je daar nu zelf aan”, zult u zeggen, “salonsocialist”. Niets natuurlijk, ik ben geen politicus, ik ben slechts een kunstemaker, die zijn ongezouten mening met u wil delen. De wereld is reeds overvol, dus als we nog eens alle domheid gaan belonen,  raakt het steeds voller, Stoppen daarmee, domheid roeit zichzelf uit namelijk, natuurlijke selectie weet u wel. Begrijp mij echter niet verkeerd, ik ben niet boven de mensheid verheven, ook ik volhard in domheid, ik ben ook maar een mens en op een dag zal ook ik hier rekenschap voor moeten geven, maar het is mijn domheid en ook ik heb daar recht op. Om maar één voorbeeld te geven, ik ben na ruim achttien jaar rookvrij te zijn geweest terug begonnen met roken, tja qua domheid kan dat tellen zou ik zo zeggen.

Hans

TERUG NAAR SCHRIJFSELS